Toate drepturile de autor donate către Asociația ZI de BINE
𝓖𝓪𝓫𝓻𝓲𝓮𝓵𝓪 𝓕𝓮𝓬𝓮𝓸𝓻𝓾, 𝓐ș𝓽𝓮𝓹𝓽 𝓹𝓻𝓲𝓶ă𝓿𝓪𝓻𝓪 ș𝓲 𝓿𝓲𝓷𝓮 – 𝓓𝓻𝓪𝓰𝓸ș, 𝗲𝗱𝗶ț𝗶𝗶 𝘀𝗼𝗻𝗼𝗿𝗲/ î𝗻 𝗹𝗲𝗰𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗮𝘂𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲𝗶, ©2022 𝘾𝙖𝙨𝙖 𝙙𝙚 𝙥𝙖𝙧𝙞𝙪𝙧𝙞 𝙡𝙞𝙩𝙚𝙧𝙖𝙧𝙚, cdpl.ro, editura@cdpl.ro. Mulțumiri speciale: Cristian Cosma, Editor Casa de pariuri literare; Maria Petricu, redactor Casa de pariuri literare; Tudor Bogdan Alexandru, producție Casa de pariuri literare; Paul Burcia, DTP/ Concepție copertă;
Aștept primăvara și vine – Dragoș este cea de-a treia carte de poeme marca Gabriela Feceoru. O carte care își propune să aducă în atenția publicului un subiect sensibil, acela al mamei singure, marginalizate și care încercând să-și refacă viața constată că are parte de diverse piedici sociale. Cartea 𝓐ș𝓽𝓮𝓹𝓽 𝓹𝓻𝓲𝓶ă𝓿𝓪𝓻𝓪 ș𝓲 𝓿𝓲𝓷𝓮 – 𝓓𝓻𝓪𝓰𝓸ș va fi disponibilă pentru achiziționare în luna martie (luna femeilor), 2022 pe site-ul editurii Casa de pariuri literare, în colecția 𝗲𝗱𝗶ț𝗶𝗶 𝘀𝗼𝗻𝗼𝗿𝗲/ î𝗻 𝗹𝗲𝗰𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗮𝘂𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲𝗶 cartea vine însoțită de un cod QR pe care îl puteți scana și asculta poemele citite de autoarea poemelor. Azi s-a dat bunul de tipar, iar partea caritabilă a acestui eveniment este că autoarea renunță la toate drepturile de autor din vânzarea acestei prime ediții, urmând ca editura să redirecționeze banii către Asociația ZI de BINE.
Angajamentul politic al acestei lirici vine și de această dată, așa cum poeta Gabriela Feceoru v-a obișnuit cu o nouă provocare discursivă. Mai multe detalii puteți desluși din sinopsisul care însoțea manuscrisul înainte de a fi trimis la tipar:
”Cât balansează, și cum societatea românească subiectul: femeie singură-mamă singură? Vorbim despre o femeie necăsătorită cu copil. În orice arie a României vei trăi, acest statut se simte ca o povară, atât pentru femeile în cauză, cât și pentru cei care aruncă voalul prejudecăților peste subiect. De fiecare dată când ne îndrăgostim proiectăm. Când proiecția cade rămâne o primăvară înflorită pe cerul căreia un soare înghețat strălucește și ne îngheață. 𝒜ș𝓉𝑒𝓅𝓉 𝓅𝓇𝒾𝓂ă𝓋𝒶𝓇𝒶 ș𝒾 𝓋𝒾𝓃𝑒 – 𝒟𝓇𝒶𝑔❀ș este manuscrisul care grăiește despre cum statutul, funcția, responsabilitățile, frumusețea și adevărul constituie piedici în calea unui cuplu. El, un actor, ea o spectatoare. El încercând să mimeze viața, ea scriind-o. Sunt blestemate manuscrisele pe care le dăruim unor oameni pe care îi iubim? Este aceasta o închidere a poetei într-un cub de cristal? Râul Mureș curge apă plânsă. Se dă impresia de bărbat-bijuterie-de neatins, unul asupra căruia se revarsă lavă, o tipologie, nu rară. Chiar dacă locul de joacă preferat al personajelor este imaginația, Dragoș este un personaj și-l puteți găsi pe scena Teatrului Studio. Pe ea, o puteți găsi întotdeauna scriind cu o cană mare, transparentă plină de ceai negru cu lapte alături la J’ai Bistrot, Târgu Mureș, chiar și când nu e acolo, o vedeți la masa din mijloc lângă fereastră.”