Skip to main content


Spread the love

După încheierea unui an, în care editura Tracus Arte a fost aproape de cititori, încercând să selecteze cele mai bune titluri și să ofere bogate experiențe de lectură, ne face plăcere să deschidem anul cu trei volume în curs de apariție.  

După publicarea volumului Poeme de dragoste de Nichita Stanescu, seria se continuă cu volumul Și dacă tu ești o planetă străină – poeme de dragoste de Traian T. Coșovei, nu doar unul dintre autorii excepționali și reprezentativi ai generației 80, dar și un autor foarte iubit de public.

Nu ne putem aștepta de la un autor precum Traian T. Coșovei, care a căutat permanent împlinirea în dragoste până a găsit-o, decât la un volum intens, trasat pe multiple game de sensibilitate, ce face din vulnerabilitate un statement.

Și pentru că un fragment conține mai mult adevăr decât ar putea conține o descriere subiectivă a acestui volum, ne face plăcere să oferim cititorilor o splendidă poezie de dragoste din acest volum.

Frumuseţea e un alcool care te face să visezi

Un timp am locuit printre agrafele tale de păr,

printre cutiile tale în care aurul se evapora la o simplă

                                                                                     atingere.

Un timp, despre tine îmi vorbeau până şi dungile cafenii

                                                                  ale pisicii tale preferate.

Deasupra erau sfere de cristal în care trecutul

strălucea într-o flacără de magneziu –

                                                               aruncând umbre în viitor.

Erau rochii fosforescente aprinde de căldura trupului tău,

apoi glasuri

în întunericul uleios al pasajului subteran…

Pe aici au trecut gândurile mele.

De parcă timpul ar lăsa în urmă scheletul fiecărui lucru

                                                                                pe care l-ai atins.

De parcă ar trece prin aer o pasăre cu sertare din care alunecă

hârtii şi scrisori, din care alunecă Dragul meu… şi Draga mea…

Un timp, am locuit printre agrafele tale de păr –

printre neînsemnatele tale prejudecăţi şi superstiţii.

Printre parfumurile tale din care noaptea ies duhuri.

Unde fiecare secundă are gravitatea unei arderi pe rug –

şi nu mai ştiu dacă tu eşti cea pe care am văzut-o cândva

pierdută printre nouraşi, arome şi alte artificii ale ploii –

sprijinindu-te de frumuseţe ca de o tejghea…

                    De plictiseală lăsând să-ţi scape monede sunătoare.

Şi privindu-te, ca un alcool, frumuseţea ta

                                                                   îmi descleşta dinţii.

Traian T. Coşovei (28 noiembrie 1954-1 ianuarie 2014) a absolvit Facultatea de Filologie din Bucureşti în 1978 şi a fost membru fondator al Cenaclului de Luni. A publicat peste 20 de volume de poezie şi critică literară, printre care Ninsoarea electrică (1979), 1, 2, 3 SAU… (1980), Cruciada întreruptă (1982), Aer cu diamante (antologie colectivă, împreună cu Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Ion Stratan, 1982), Poemele siameze (1983), În aşteptarea cometei (1986), Rondul de noapte (1987), Pornind de la un vers (critică literară, 1990), Bătrâneţile unui băiat cuminte (1994), Ioana care rupe poeme (1996), Bună dimineaţa, Vietnam! (1999), Mahalaua de azi pe mâine (împreună cu Dan Mircea Cipariu, 2000), Pisica neagră, pisica moartă (împreună cu Bogdan O. Popescu, 2001), Vânătoarea pe capete (2002), Greva căpşunelor (2004), Aerostate plângând (2010), Jurnalul morilor de vânt (2012), Aritmetica pleoapelor (2013). A obţinut mai multe premii literare, printre care: Premiul Uniunii Scriitorilor (1979), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1994, 2004, 2010, 2012); Premiul Academiei Române pentru poezie (1996); Premiul Internaţional ,,Nichita Stănescu” (2000); Premiul Fundaţiei Dignitas pentru întreaga activitate în literatura română (2011) etc. Selecţii din poemele sale au fost traduse în franceză, engleză, italiană, germană, spaniolă, albaneză, maghiară etc.

Seria Contemporanii lui Shakespeare le propune cititorilor români o selecție de cinci comedii de mare succes, dintre care două – Volpone și Alchimistul sunt incluse în volumul de față, purtând semnătura inconfundabilă a lui Ben Jonson.

Ben Jonson este recunoscut drept unul dintre cei mai buni scriitori și teoreticieni ai literaturii renascentiste britanice și al doilea ca reputație după Shakespeare.

Cel mai bun prieten și cel mai aprig rival al lui Shakespeare, din intervalul 1596–1616, a fost, neîndoielnic, Ben Jonson, cel dintâi purtător al titlului de „Poet Laureat” al regatului englez și cel dintâi dictator literar din istoria literaturii engleze. Autor de spectacole cu măști, tragedii, satire, poeme și eseuri, Jonson rămâne, în primul rând, un mare autor de comedii, unul care i-a făcut o concurență serioasă Marelui Will, la acest capitol.

Fiecare comedie semnată de Jonson expune, într-o manieră aproape aberantă, apetitul uman, prin intermediul exagerării și al inserțiilor de tip moralizator. Volpone, cea mai faimoasă lucrare a sa, cu cele mai multe puneri în scenă, este și cel mai dur atac asupra viciului uman, vizând, de data aceasta, lăcomia. Alchimistul combină intenția didacticistă, cu scene comice, construite special pentru a contrabalansa.

Recomandările voalate, ale lui John Dryden, Ana Cartianu și Leon Levitchi, sperăm să îi convingă pe cititori să-și treacă volumul pe wish-list-ul lor literar, ținând cont de faptul că este o carte de neratat pentru orice bibliotecă.

„Dacă ar fi să-l compar cu Shakespeare, aș recunoaște că e un poet mai corect (…). Shakespeare a fost Homer sau părintele poeților noștri dramatici; Jonson a fost Virgiliu, modelul scrierilor migăloase; pe el îl admir…” 

John Dryden

„Contemporan cu Shakespeare, rival în influență și popularitate cu acesta, Ben Jonson este antiteza vie a geniului și atitudinii lui Shakespeare în teatru.” 

Ana Cartianu

„…a fost un rival de seamă al lui Shakespeare, fără să fie vreodată confundat cu acesta.” 

Leon Levițchi

Cel de-al treilea volum în curs de apariție este volumul Doamna Goliat de Ioana S. Bogorodea, volum câștigător al Premiului Național pentru Debut în Poezie „Traian T. Coșovei”, premiu acordat de către Editura Tracus Arte, în colaborare cu Asociația Culturală Direcția 9 și Agenția de Carte. Juriul ediției 2022 a Premiului Național pentru Debut în Poezie „Traian T. Coșovei” a fost compus din Ștefania Coșovei, Dan Mircea Cipariu și Adrian Suciu.

Ioana S. Bogorodea s-a născut la data de 10 octombrie 1979, în Tulcea. A absolvit Facultatea de Sociologie a Universității de Vest din Timișoara. În 2022, a publicat volumul de proză scurtă Răzbunarea Sarei, la Editura Rafet.

Propunem, pentru o primă întâlnire cu lirica Ioanei S. Bogorodea, un scurt poem.

răul

m-au furat și apoi m-au mângâiat să nu mai plâng

noi tratăm efectele, așa au spus

ne place să ștergem lacrimile și urmele

de pământ din om, până-l urcăm pe cruce,

sfânt.

m-au lovit pentru că le place tremurul vocii

lupta unui david cu handicap

împotriva doamnei goliat,

îți dăm o pensie de boală, ne place

să-i ajutăm pe cei mai bolnavi decât noi.

m-au smuls dintre ei, m-au pus singură

pe un bolovan pentru că nu vorbeam cu niciunul

prea mult, prea depresiv dormeam

pe teritoriile lor împrumutate între generații

pentru bani.

pe un bolovan m-au pus și am plâns

cât am putut de mult, nu vreau la grădina zoologică

le-am zis, vreau să mă plimb

ca o panteră în junglă.

mi-au pus oglinda-n față:

eram mică, slabă, urâtă și fată.


Spread the love
Gabriela