Skip to main content


Spread the love

Andrei Vornicu, scurtmetraje, Editura Charmides, 2022

Cartea poate fi achiziționată direct din Librăriile Cărturești, cât și .

Andrei Vornicu a debutat în poezie cu placheta de poeme „scurtmetraje”, la editura Charmides în anul 2022. Deși a fost tipărită în anul anterior, cartea este disponibilă publicului larg abia de anul acesta, deja a intrat în marile librării Cărturești, dar și în librăriile Cărturești online. Echipa redacțională a editurii Charmides este formată din: Editor: Gavril Țărmure; DTP: Matei Man; Copertă: Leon Cruceru. Fotografia de pe copertă îi aparține lui Andrei Vornicu. Este un debut-eveniment, pe care dorim să-l semnalăm, în ideea în care vă va fi de folos ca un punct pe harta cărților de poezie pe care urmează să le citiți. Scurtmetraje primește girul criticului literar Al. Cistelecan pe coperta patru a cărții.

Absolvent de litere, Andrei Vornicu, vrea să facă film. Credea în liceu că nu va mai scrie poezie niciodată, dar e bucuros că s-a înșelat. Pregătește un roman și e interesat de scenaristică. A publicat cronici de teatru și film, interviuri, eseuri și poeme în numeroase reviste și platforme precum Vatra, Dilema veche, LiterNet, Familia, Echinox, O mie de semne, Adevărul ș.a. E președintele Asociației Podium, prin intermediul căreia a inițiat în 2017 împreună cu Valentin Covaciu proiectul Scriitori la școală.


„Schițe de cotidiene și de anamnetice sînt scurtmetraje-le lui Andrei Vornicu, aranjate ca epos al angoaselor și frustrărilor, dar regizate de autoironie pe un portativ de nonșalanță și diafană frivolitate. Și nonșalanța și autoironia reprezintă doar un tratament de îmblânzire, dus însă numai pînă-n punctul în care interferează cu angoasele și cu fragilitatea, nu pînă la vindecarea lor. O mică bravadă confesivă aduce secvențele, puse pe verva derulării, în pragul ludicului, dînd drumul incidentului într-o scriitură barocă și agravantă, ca și cum ar rostogoli un bulgăre de zăpadă ca potențial început al unei avalanșe. Dispozitivul narativ și „realist” se lasă, parcă fără voie, contaminat de fulguranțe imaginative, formînd, pînă la urmă, un manifest subversiv și clandestin al sensibilității împotiva notațiilor premeditat minimaliste. Pe sîrmă subțire merge Andrei Vornicu, dar cu siguranță și umor de sine.” Al. Cistelecan

Scurtmetraje, carte recomandată de citestema.ro și cultura.inmures.ro.

Adrian Giurgea în dialog cu Andrei Vornicu la emisiunea Agenda de Mureș.
Interviu în exclusivitate, despre scurtmetraje.


Spread the love
Gabriela