Skip to main content


Spread the love

         

În data de 6 octombrie 2023, în parcul din fața Casei de Cultură Ladislau Schmidt Petrila, între orele 17:00 – 20:00, va avea loc evenimentul Valea Jiului Literară. Books Valley Festival.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Orășenească Gheorghe Ittu Petrila împreună cu clubul Fete neînfricate, care funcționează în cadrul bibliotecii și este susținut și finanțat de Primăria orașului Petrila și Consiliul Local Petrila.

            Partenerii proiectului:

  • Scriitori și jurnaliști din Valea Jiului
  • Teatrul Dramatic  Ion D. Sîrbu Petroșani
  • Clubul Copiilor Valea Jiului – Cercul de Artă Petrila

            Fete neînfricate este un proiect implementat de Fundația Progress în parteneriat cu Biblioteca Orășenească Gheorghe Ittu Petrila și alte biblioteci publice din țară, cu sprijinul financiar al companiei OTP Leasing, care își propune să ajute la dezvoltarea adolescentelor din zone defavorizate prin educație, activism, creșterea respectului de sine și împuternicire. Fiecare astfel de club va iniția câte un proiect pentru comunitate. Valea Jiului Literară. Books Valley Festival este inițiativa clubului de la Petrila.

            Principalul obiectiv al acestui proiect este promovarea patrimoniului cultural local în ceea ce privește cultura scrisă. Totodată, se urmărește soluționarea unei probleme-paradox descoperită în rândul cititorilor și al scriitorilor: sunt cititori care vor să achiziționeze cărți scrise de către concetățeni de-ai lor dar nu le găsesc; la rândul lor, mulți dintre scriitori nu reușesc să-și vândă cărțile. Astfel, o secțiune a festivalului va fi cu cărți ale scriitorilor din Valea Jiului, spre vânzare sau doar informare.

            Bineînțeles, mai mulți scriitori și iubitori de cultură din Valea Jiului vor fi prezenți la eveniment iar vizitatorii vor avea ocazia să-i abordeze, în contextul unei Biblioteci Vii.             Invităm pe toți cei care doresc să participe la acest eveniment să aducă una sau mai multe cărți care le-au plăcut și pe care să le dea la schimb cu altele, plăcute de alții. Căci

vom avea și o secțiune în care se va face troc de carte. Pot fi lăsate și bilețele în cărți, cu mesaje către cei care le vor primi.

            Un alt stand va fi Carte-n dar – de unde vizitatorii își vor putea alege cărți, cadou.

            Unul din punctele principale ale acestei manifetări vor fi lansările de cărți:

  • DUSÎNTORS – două jurnale ale unei aceleiași călătorii, din perspective diferite, tată-fiu, Mihai și Vladimir Barbu.
  • Afganistan – Chipuri ale războiului, cu mărturii ale războiului din Afganistan, date de către petrileanul Ilie Pintea, corespondent de război internațional, jurnalist la Radio România Actualități.
  • Creative writing. À la Roumaine (Scrierea creativă. O variantă 100% românească) – cu eseuri prin care Mihai Barbu scoate la lumină obiceiuri și întâmplări savuroase din lumea scriitorilor români consacrați.

În perimetrul parcului din fața Casei de Cultură, o zonă va fi de Joc și Joacă – cu activități dedicate copiilor care vor participa. Și tot pentru ei, Cercul de Artă de la Clubul Copiilor din Petrila, sub coordonarea d-lui prof. Radu Chința, a pregătit un atelier de caricatură: Fețe – Fețe. Participanții la activități vor fi răsplătiți cu premii, personalizate Books Valley Festival.

O atracție majoră a acestui eveniment vor fi Statuile Vivante, puse în scenă de către actori de la Teatrul Dramatic Ion D. Sîrbu Petroșani.

Spre final, ne vom delecta cu un concert de poezie – susținut de către poeții prezenți; recitări din opera proprie și coordonat de către dl. jurnalist Tiberiu Vințan.

În încheiere, va avea loc extragerea câștigătorilor pentru premiile puse în joc, la TOMBOLĂ: tricouri, insigne și semne de carte, cu însemnele festivalului.

            Porțile acestui eveniment sunt deschise tuturor scriitorilor care trăiesc sau s-au născut în Valea Jiului. Din păcate, nu am reușit să ajungem la toți. Facem astfel o invitație deschisă tuturor acestora, să se alăture acestui eveniment. Pentru detalii, vă rugăm să ne contactați la nr. 0727 327 111. Mulțumim!


Spread the love
Gabriela