Interviu cu Antonio Doda
Antonio Doda, poet și pictor albaiulian, creatorul unui univers suprarealist în pictură, preocupat de formele geometrice și realist în poeme evidențiind relațiile interumane și emoțiile care decurg din acestea. Prezent în festivaluri de poezie de renume, cu expoziții de pictură la activ.
Cu el m-am așezat azi la o cană de ceai negru cu lapte pe o terasă virtuală și o bere în dreptul lui ca să îmi spună mai multe despre ce face el în prezent, cum își desfășoară viața, unde trăiește, cum e plătită munca lui de creație, s-a îmbogățit, sau nu, așa cum în mod normal ar fi firesc într-o țară în care talentul este o valoare.
Gabriela Feceoru: Cunosc foarte bine ambivalența ta, capacitatea de a scrie versuri și de a picta foarte mult și foarte bine. Dar nu cunosc intim felul în care lucrezi și cum te descurci cu cele două lumi în care îți place să trăiești. Poți să ne spui mai multe?
Antonio Doda: Sunt două lumi destul de asemănătoare, poezia oferă imagini într-un mod indirect, pictura într-un mod direct, dar ambele oferă imagini legate de trecut, prezent sau viitor. O poezie poate să devină o pictură sau o pictură poate să devină o poezie, au o legatură la fel de strânsă precum țigara și cafeaua. Legat de felul în care lucrez, aici intervine un întreg proces, simplu pentru mine, dar complicat pentru a fi povestit. În primul rând, mă conectez cu subiectul pe care vreau să-l expun în picturi sau versuri, spre exemplu, dacă pictez un peisaj, mă duc afară, devin una cu natura, simt vântul, cutreier câmpurile, miros flori, trec peisajul prin filtrul minții mele, îmi imaginez povestea lui, ce oameni au trecut pe acolo.
Gabriela Feceoru: Împărtășește-ne despre ceea ce nu vedem noi consumatorii de artă. Viața ta de artist cum se desfășoară?
Antonio Doda: Viața de artist e una complicată din anumite puncte de vedere, mulți oameni văd asta ca pe o joacă, nu acceptă ideea, îți spun că trebuie să faci altceva cu viața ta și trec mai departe. E greu să te descurci din punct de vedere material ca artist, nimic nu e stabil, e nevoie de sacrificii, ai o viață pe care mulți o numesc ciudată, trebuie să lupți mult, însă dorințele accentuate trec peste tot ce am enumerat mai sus. La suprafață, viața mea e simplă, pictez, citesc și scriu cât mai mult posibil, cu toate astea există responsabilități și treburi zilnice. Îmi place să mă plimb singur pe câmpuri, să ies singur în oraș, să călătoresc, să visez cu ochii deschiși, ca să zic așa, să cunosc oameni, să recit prin țară, cu fiecare experiență nouă, înțelegi lucruri noi.
Gabriela Feceoru: Oferă-ne repere. Cu ce tablouri ar trebui să ne acoperim pereții caselor, ce pictori, ce picturi? Antonio Doda și care alți pictori? Să zicem top 5 preferați ai lui Antonio Doda.
Antonio Doda: Nu trebuie ca oamenii să își acopere pereții caselor cu un anumit tip de tablouri, vorba aceea clasică, gusturile nu se discută, există o mulțime de stiluri artistice pentru o mulțime de oameni. Pictorul meu preferat este Vincent Van Gogh, și probabil o să rămână pentru mult timp pictorul meu preferat, el m-a învățat ce înseamnă sacrificiul și perseverența. Ceilalți din top sunt Georges Seurat, Henri de Toulouse-Lautrec, Jean Michael Basquiat, George Condo, Eugen Bracht, Wifredo Lam, bineînțeles, aici se află Pablo Picasso, Salvador Dali, și alții mai cunoscuți, o să mă opresc aici cu topul, deși puteam să continui mult și bine.
Gabriela Feceoru: Ai avut un proiect la Art Cafe Downtown, Alba Iulia despre care am povestit puțin la momentul respectiv. Ești interesat să colaborezi în continuare la proiecte de artă stradală?
Antonio Doda: Sunt deschis la orice tip de proiect artistic, îmi place să descopăr locuri noi, tehnici noi, subiecte noi, n-o să mă rezum niciodată la ce știu să fac în momentul prezent, explorarea este esențială.
Gabriela Feceoru: Îți pregătești debutul editorial în poezie?
Antonio Doda: Da, mă gândesc la asta zilnic, e un pas foarte important, de aceea nu mă grăbesc, simt că lipsește o parte din mine, adică cel puțin un volum de poezie publicat. Poate că o să dau un exemplu clișeic, dar o carte e ca un puzzle, momentan nu simt că am toate piesele, mai trebuie să scriu și să retușez, dar volumul o să apară, cel mai probabil în 2022.
Gabriela Feceoru: Unde găsim lucrările plastice ale lui Antonio Doda? De unde le cumpărăm?
Antonio Doda: Am două galerii online, www.onlinearts.ro și www.galeriamea.ro, am o pagină de artist pe Facebook, Instagram, lucrările mele sunt răspândite pe internet, urmează să mă extind și să postez lucrări noi.
Gabriela Feceoru: Ai prieteni printre artiști? Cum ți se pare lumea asta? Am văzut creșterea ta spirituală, pot spune că e rară. De unde? De ce?
Antonio Doda: Majoritatea prietenilor mei sunt artiști, iar asta mă bucură foarte mult, mă ajută să evoluez, îmi ascultă ideile, uneori prea îndrăznețe sau exagerate despre artă, vorbim despre cărți, ne vedem cât mai des, mulți din ei sunt în alte orașe, dar asta nu e neapărat o problemă. Creșterea spirituală ține de viziune și înțelegere, m-am axat pe evoluția artistică, iar evoluția artistică a venit la pachet cu cea umană. Nu m-am străduit pentru asta, lucrurile au venit natural, doar mi-am dorit să înțeleg lumea mai bine, într-un mod curat și pur. Mintea artistului are nevoie de claritate, doar așa poți să atingi anumite profunzimi.
Gabriela Feceoru: Ai timpul tău cu tine? Cum crezi că e bine pentru un artist? În sânul familiei, sau individual, la o distanță anume de familie pentru a rămâne dedicat artei sale? Cum faci?
Antonio Doda: Nu încerc să stau la o anumită distanță față de familie, încerc să stau la o anumită distanță față de orice. Bineînțeles, e nevoie de singurătate, ideile pot să vină și în gălăgie, dar eu nu le pot exterioriza în gălăgie. Mintea mea poate să călătorească doar când nu aud nimic în jur. Trebuie să te detașezi de lume ca să o înțelegi mai bine.
Gabriela Feceoru: Îți ofer un vers liber dintr-o conversație a noastră în care ziceam „Viața personală e un gangbang”, ce poți spune despre viața ta personală? Cum îți influențează arta viața personală?
Antonio Doda: Mai repede pot să spun că viața personală îmi influențează arta, viața mea personală nu mai e chiar atât de personală, prin artă ofer informații pe care nu credeam că o să le ofer vreodată. Mă expun într-un mod direct și îmi asum asta. Cu excepția celor mai mari secrete, oamenii știu aproape tot despre mine, nu pentru că am povestit cu ei, pentru că mi-au văzut lucrările și mi-au citit versurile.
_
Gabriela Feceoru: Antonio, a fost un dialog, ca de obicei plin de sens, cu diferența că de data asta ai destăinuit mai intim decât aici câteva aspecte ale vieții de artist. Sunt recunoscătoare pentru deschidere, pentru că te cunosc așa cum te cunosc, pentru arta pe care o oferi lumii, pentru universul care a apărut odată cu tine, cineva care intră în contact cu tine nu se poate simți decât bogat, împlinit, acoperit de puterea imaginației tale. Îți mulțumesc și sper să ne revedem, iar eu data viitoare sper ca sănătatea să-mi permită să pot să beau un cappuccino în timp ce tu poate desenezi ceva, ca de obicei, știu că nu stai niciodată!
Vizualizați și cumpărați tablourile marca Antonio Doda, aici și aici. Pentru proiecte și colaborări îl puteți contacta pe pagina lui de Facebook și pe Instagram.