Skip to main content
Spread the love

Petra Torsan, grații, muze, armonii, ilustrații de Ioana Patrașcu, Casa de pariuri literare, 2021

Cub rubik și jucărie literară – placheta de debut a Petrei Torsan, grații, muze, armonii, ilustrații de Ioana Patrașcu, Casa de pariuri literare, 2021 – ne cheamă într-un spațiu destinat visării. Nici nu trebuie să luăm foarte în serios poezia care se scrie oricum pe note butaforice, sau ca și cum ai cânta la pian într-un bar de la marginea lumii „cum apăsam eu la unșpe ani clapele de pian.” (liniște, singurătate & co., p.44).

Există o scrisoare de prezentare în deschidere prin care Petra ni se prezintă și ne explică tehnica în care și-a scris poemele, contextul și dezideratul și datează scrisoarea 4 ianuarie 2002. Placheta de 59 de pagini este însoțită de un cod QR, care se găsește pe ultima filă și care dacă este scanat pot fi ascultate poemele în lectura autoarei, ceea ce fac și eu acum când scriu recenzia, îți oferă o senzație destul de plăcută, ca și cum stai în aceeași încăpere cu creatoarea, ai o senzație ciudată de familiaritate și partea bună e că poți să asculți și să reasculți poemele oriunde te-ai afla downloadând vocea & poemele înregistrate.

Alunecând peste versurile Petrei Torsan am descoperit și cheia titlului grații, muze, armonii în poemul omonim: „armonia culorilor tale mă dă peste cap al naibii de tare!/ grațiile au uitat (din nou) să-mi zâmbească,/ iar eu, se pare, nu sunt (încă) una printre ale tale muze. (grații, muze, armonii, p.30). Condiția femeii este redusă la calitatea din ochii privitorului creator, de a fi sursă de inspirație. Dar muzele au fost mult mai mult mereu decât s-a zis despre ele, la fel cum Harriet Taylor pentru John Stuart Mill.

Dacă aveți o zi liberă, poate vineri după job, „(mai, 18)” găsiți „(strada Berthelot 23)” și descoperiți umbra poetei Petra Torsan acolo undeva, mi-o imaginez pe trotuar cu foile pe genunchi scriind și rescriind poemele din cartea despre care tocmai v-am vorbit la fel ca în poemul bubblegum „zilele se topesc ca guma pe trotuar vara totul nu-i decât o săptămână a patimilor”. Acolo unde muzele sunt regine, conduc și decretă legi pentru controlul eticii civile.

Petra Torsan, grații, muze, armonii, aici!

 

Spread the love